Jozef Mravík, 77 r., študent UTV Partizánske
S potešením som prijal výzvu, v tom čase viac nevedome ako vedome, prihlásiť sa k štúdiu na Univerzite Ekonomickej univerzity v Bratislave. Samotné štúdium už bolo plne vedomé a prednášky ma nielen vrátili do vysokoškolských lavíc, ale obsahovým zameraním ma upútali, začlenili do reálneho deja. Zmluvné vzťahy medzi Ekonomickou univerzitou v Bratislave a mestom Partizánske z roku 2022, podpísaním Memoranda o spolupráci a porozumení, prerástli do priateľských až rodinných vzťahov a to nielen medzi seniormi, ale medzi univerzitou a poslucháčmi. Otvoril sa akademický rok. „Každý z 30-tich seniorov Univerzity tretieho veku dostal Sprievodcu UTV pre daný akademický rok a zahĺbil sa do harmonogramu výučby študijného programu. Zvedavosť a nadšenie nepoznalo hraníc. Každý druhý piatok v mesiaci potleskom sa vyjadrovala vďačnosť lektorom. Kormidelníkom univerzity, prvému prodekanovi doc. Vladimírovi Bolekovi a doktorke Janke Sebera Chládeckej pri akýkoľvek stretnutí v Partizánskom boli vyjadrované slová uznania a vďaky. Študijný program ponúkal cennú príležitosť pre nás všetkých, ktorí sme chceli zostať aktívni a plnohodnotne prežívať svoj život aj po ukončení pracovnej kariéry. Pochvaľovali sme si vysokú odbornú úroveň lektorov a obsahovú štruktúru vzdelávania. Mnohí z nás, ak nie všetci vnímali sme štúdium ako most do dôchodku a vyššieho veku, ktorý nám dal nový zmysel života. Záverečné skúšky ukázali, že my seniori sme plní energie a túžby po poznaní. Svojou vytrvalosťou a entuziazmom inšpirujeme ostatných a dokázali sme, že vek nie je prekážkou pre vzdelávanie a osobný rozvoj.
Po záverečných pohovoroch a ukončení 2-ročného štúdia na UTV medzi poslucháčmi prieskumom o spokojnosti so štúdiom som otázkami získal niekoľko odpovedí od študujúcich seniorov, ktoré pripájam:
Anna Bridová
Na Univerzitu tretieho veku /UTV/ som sa prihlásila kvôli zmysluplnému tráveniu voľného času. Témy ma príjemne prekvapili zaujímavosťou, rôznorodosťou a aktuálnosťou. Absolvovať UTV odporúčam každému seniorovi.
Anna Baranová
Pre mňa bolo štúdium veľmi hodnotné a zaujímavé prednášky od veľmi múdrych, inteligentných a hlavne dobrosrdečných ľudí. Ja osobne pracujem s myšlienkou ako odovzdať svoje poznatky ďalej. Som zdravotník a tak v tejto oblasti.
Alena Halmová
Vrátiť sa do študentských čias bolo najlepšie rozhodnutie, ktoré som v poslednom období urobila. Nikdy nie je neskoro začať sa vzdelávať a robiť veci, ktoré mi robia radosť. A Univerzita tretieho veku mi toto umožnila. Ďakujem za túto príležitosť.
Matilda Iliašová
Pre mňa bola možnosť byť poslucháčkou Univerzity 3. veku príležitosťou dozvedieť sa niečo nové. Témy ma vždy oslovili a spôsob prezentácie bol na vysokej úrovni. Je dobré, že prednášky sa konajú v našom meste. Ďakujem všetkým, ktorí sa o túto formu ďalšieho vzdelávania pričinili. Je super mať zase spolužiakov vo veku, keď sa netreba nikam ponáhľať a po prednáške ísť spoločne na kávičku.
Mária Miškeová
Bola to moja druhá absolvovaná UTV, takže aj porovnávam. Štúdium pre mňa bola príležitosť získať nové zaujímavé poznatky a stretnúť ľudí s rovnakým záujmom je pre mňa dar.
Eva Fabová
Doporučujem každému, kto má chuť si rozšíriť vedomosti, príjemne využiť 2h zo svojho času v dvojtýždenných intervaloch na UTV. Alena Halmová Myslím si osobne, že študovať je výborný nápad. Moje osobné poznatky a názor: Vrátiť sa do študentských čias bolo najlepšie rozhodnutie, ktoré som v poslednom období urobila. Nikdy nie je neskoro začať sa vzdelávať a robiť veci, ktoré mi robia radosť a Univerzita tretieho veku mi toto umožnila. Ďakujem za túto príležitosť.
Ing. Jozef Mokrý
Aby som nebol lenivý a tak UTV bola pre nás v seniorskom veku jedinečnou možnosťou kvalitného vzdelávania a naplnením hesla: ”Život v pravidelnom pohybe” vo všetkých formách, čo majú v súhrne jednoznačne vplyv na spomalenie epigenetických procesov starnutia.
Ľudmila Dinková
"Nikdy nie je neskoro začať niečo nové" A presne s touto myšlienkou som sa rozhodla začať študovať na Univerzite tretieho veku. Po odchode do dôchodku som mala zrazu kopec voľného času. Vrelo odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dozvedieť niečo nové, zaujímavé a zmysluplne prežívať striebornú etapu svojho života. K ukončeniu každého študijného odboru patrí slávnostná promócia v aule Univerzity tretieho veku, na ktorú sa teším prijatím osvedčenia.